Vědomé stravování

Kombinace kávy s mlékem na organismus

Kombinace černé kávy a tuku z mléka, smetany atd., totiž na celé naše tělo nepůsobí ani trochu příznivě. Působí špatně na dvanácterník – (neboli duodenum), který pak v křečích stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní . Dále pak zablokuje i celý žlučník .

Žlučník je vlastně zásobní skladiště žluči v našem organismu. Žluč se má samočinně do trávící soustavy uvolňovat pokaždé tehdy, když sníme cokoli mastného, aby ten přijatý tuk byl pro správné následné strávení před e m dostatečně emulgován. Jestliže nám ale žlučník z jakéhokoliv důvodu řádně nefunguje, máme zaděláno na mnohé další zdravotní problémy označované dnes za běžné civilizační nemoci.

Křeče a bolesti se potom za čas objevují i v oblasti bederní páteře, kdy chronický nedostatek žluči ve střevech způsobuje až bolestivou zácpu. Žluč, která se nedostane do dvanácterníku, se usazuje s výraznou bolesti právě u vývodu žlučníku a tvoří se tam nejprve žlučový písek.

Z čínské medicíny se dozvídáme, že meridiánová spojnice nemocného žlučníku prochází všemi velkými klouby našeho organismu (kyčle, ramena, kolena) a způsobuje jejich silné bolesti.
Chybějící slinivkové šťávy způsobují ve střevech velice silné nadýmání.

Vracející se žlučí reaktivované žaludeční šťávy pak silně poškozují už i samotnou slinivku. Což je ve své podstatě jen velice málo nebo zcela nefunkční slinivka, protože se v ní pak následkem prodělaných poleptání žaludeční kyselinou a následných zánětů už netvoří v patřičném množství, anebo vůbec, veledůležitý hormon – inzulin.Takto mimo jiné je ochromena i činnost mnoha dalších sliznic v celém těle.

Káva navíc obsahuje velké množství hodně agresivní kyseliny šťavelové. A když ledviny tuto látku nestačí dostatečně rychle vylučovat prostřednictvím moči, potom se snadno vytvoří z přítomných krystalků kyseliny šťavelové nejdříve močový písek.

Pokud tedy alespoň trochu myslíte na své pozdější zdraví, popíjejte svoje oblíbené kafíčko zásadně bez mléka či smetany a jen v malém množství.
A s ní, nebo hned po ní, si už zásadně nikdy nedopřávejte šlehačku, či dokonce nějaké vysoce kalorické, tedy zejména silně omaštěné, zákusky, či koláčky.

 

Zdroj: MUDr. Jan Miklánek