Vědomé stravování

Domácí GHÍ máslo

Věděli jste, že máslo můžete snadnou úpravou vylepšit tak, že vám vydrží měsíce a ještě na něm půjde bez rizika připálení klidně smažit?

Naučte se recept našich babiček a připravte si přepuštěné máslo stejně, jako ho dělám já.

Přepuštěné máslo nebo „ghí“, znaly už naše prababičky, protože jim takto upravené vydrželo o poznání déle než to původní a bez potřeby ledničky.

Přepuštěním se z něj totiž odpaří voda a odstraní se části, které způsobují žluknutí.

Kromě toho, že nežlukne a vydrží tedy opravdu dlouho, má ale ghí i další skvělou vlastnost – vysoký bod přepalování (až 250 °C), takže na něm můžete bez obav i smažit

Jak vyrobit ghí?

Na 2 skleničky potřebujete: 500 g másla, gázu nebo plátýnko

  • Máslo nakrájejte na kostičky a pomalu ho zahřívejte v hrnci
  • Když se začne vařit, stáhněte plamen na minimum, aby jen slabě probublávalo
  • Na povrchu se začne tvořit bílá pěna, kterou čas od času lžící nebo sítkem sundejte do misky
  • Takto vařte 30 až 40 minut, až je povrch téměř čistý a máslo krásně žluté
  • Na závěr ho přes gázu nebo plátno sceďte do vyčištěných sklenic tak, aby se do nich nedostal kal ze dna hrnce

V lednici vám přepuštěné máslo vydrží měsíce (někdo říká, že i roky), mimo ni pak minimálně tři týdny.

Máslo ze skleničky nabírejte vždy čistou lžičkou, abyste ho zbytečně nekontaminovali.

Nezapomeňte, že s větším množstvím másla roste i čas jeho přepouštění.

Bílý „odpad“ z povrchu nevyhazujte. Použijte ho místo podmáslí do buchet nebo lívanců.

Přepuštěné máslo se hodí hlavně pro teplou kuchyni a smažení, protože snese až 250 °C, aniž by se spálilo.
Restované zelenině, smaženým masům a míchaným vajíčkům dodá lahodnou chuť a vůni.