Vědomé stravování

Kurz “Vědomé stravování”

Kurz je rozdělen na dvě části, které se navzájem prolínají.

Jedna část je teoretická a druhá část praktická – vaření.

Teoretická Část:

  • proč jíst převážně celozrnné potraviny a proč je dobré alespoň do jisté míry omezit lepek
  • cukr a jeho vliv na lidský organismus
  • kde nalezneme zdravé tuky
  • jsou rostlinné bílkoviny pro naše tělo dostačující, nebo je třeba zařazovat do stravy ty živočišné?
  • co jsou to enzymy a proč jsou pro nás tak důležité
  • jak podpořit naše trávení
  • jak to udělat, aby nás vaření bavilo a zároveň jsme v kuchyni netrávili více času, než je nezbytné
  • budeme si také povídat o tom, jak nepřekonatelnou má naše strava roli v uzdravovacím procesu.
  • dozvíte se také, jaké jsou účinky zpracované stravy versus živé stravy na náš organismus.

A zcela jistě pokryjeme i následující témata:

  • jak a co nakupovat
  • které základní potraviny je dobré mít stále doma
  • jak si dobře zorganizovat spíž
  • užitečné spotřebiče

 

Praktická Část:

  • Ukážeme si,  jak správně připravit zeleninový vývar a co všechno je možné do něj přidat, aby byl co možná nejvýživnější (přijde řada i na mořské řasy:)),  povíme si o možnostech využití vývaru.
  • Připravíme si nakládanou zeleninu – neboli pickles.
  • Uděláme si ghí.
  • Upečeme si kváskový chléb a k němu si připravíme i pomazánku (luštěninovou nebo zeleninovou)
  • Uvaříme si výbornou sezónní polévku a povíme si jak ji co nejchutněji a co nejvýživněji dochutit.
  • Připravíme si také salát z červené řepy, který bude chutnat opravdu každému.
  • A zcela určitě si uděláme i sezónní dezert.
  • A hlavně si budeme vaření užívat.

 

Co si odnesete s sebou domů?

  • výukové materiály včetně všech receptů
  • ve skleničce kvásek
  • sklenici pickles
  • k dispozici bude i kombucha (kdo se odváží, může si jí také odnést s sebou domů:))
  • vše, co během kurzu nestihnete sníst (pomazánky, muffiny…)

 

Kdy? termíny postupně vypisujeme, sledujte webové stránky nebo facebook

Kurz trvá přibližně 8 hodin