Vědomé stravování

Rebarbora – kompot a koláč

Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) je rostlina náležící do rodu reveň, čeledi rdesnovité. Řapíky listů se užívají jako zelenina, známá pod jménem rebarbora (z latinského názvu).

Použití
U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované, nikdy syrové. Připravují se z nich mimo jiné moučníky s tvarohem, náplně do knedlíků, ovocné polévky, kompoty, zavařeniny a koláče.
Při vaření se nedoporučuje používat hliníkové nádobí, jelikož hliník reaguje s obsaženou kyselinou šťavelovou a přechází do zeleniny, což neprospívá zdraví.

Cenné látky, obsažené v rebarboře

  • vitamíny skupiny B
  • vápník
  • draslík
  • niacin
  • kyselina listová a pantotenová
  • vláknina

Receptů na využití rebarbory v kuchyni je spousta, určitě ale vyzkoušejte rebarborový koláč, muffiny nebo štrúdl.
Absolutní jednička v rebarborových receptech je reveňová marmeláda. Tu oceníte v případě, že běžné marmelády vám připadají příliš přeslazené. Tahle vás potěší svou pikantní kyselou chutí.

Pokud se vám ale nechce zavařovat a péct, ale chcete si pochutnat hned teď, uvařte si

Rebarborový kompot

  • omyjte a oloupejte řapíky rebarbory – loupejte pouze jemnou svrchní kůžičku
  • pokrájejte ji na malé špalíčky do kastrůlku (pozor, nesmí být hliníkový)
  • přidejte cukr, hřebíček a kousek celé skořice
  • podlijte malým množstvím vody (nebo přidejte, pokud máte rádi hodně šťávy)
  • vařte do mírného změknutí, ale nerozvařte
  • dochutit můžete podle libosti například smetanou a zbývá už jen vychutnat!

Rebarborový koláč

Ingredience

Na těsto :
90 g máslo
250 g špaldová mouka
100 g třtinový cukr
2 ks žloutek
150 ml mléko (mandlové, rýžové)
1 sáček kypřící prášek
5 ks rebarbora

Na drobenku :
90 g máslo
180 g cukr moučka (třtinová moučka)
200 g špaldová mouka
Postup přípravy

Nejprve si smícháme změklé máslo se žloutky, cukrem a mlékem. Poté přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a vše dobře promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Rebarboru si nakrajíme na kousky a poklademe ji rovnoměrně na těsto.

Drobenku si připravíme tak, že si v míse smícháme mouku, cukr a máslo. Vše dobře propracujeme. Na závěr koláč posypeme drobenkou a dáme péct na 40 minut do trouby předehřáté na 160 °C. Tahle klasika prostě chutná vždycky.

Zdroj: Wikipedie