Sychravé počasí je ideální pro některé druhy nemocí. Nejčastěji mezi ně patří prosté nachlazení, kašel, rýma, chřipka a angína. A přesto dokáží člověka pořádně potrápit.
Jak se dívá na poruchy imunity tradiční čínská medicína? Proč nedoporučuje konzumaci citrusů?
To, co dnes označujeme za imunitní systém, staří čínští lékaři pojmenovali tzv. wei qi. Jedná se o pomyslnou bublinu – brnění, ochranný obal, obrannou energii, která nám proudí těsně u povrchu našeho těla. Tehdy kdy je naše obranná energie dostatečně silná, patogen zvenčí nemá šanci překonat náš energetický obal. To odpovídá stavu, kdy máme nemocné děti, kolegové v práci pokašlávají, lidé v metru smrkají a my zůstáváme zdraví, neboť naše wei qi je silná.
Pokud je obranná složka těla překonána a zevní patogen vstupuje do těla, děje se tak dvěma hlavními důvody. Naše wei qi byla silná, ale patogen ještě silnější, nebo obranná energie organizmu je slabá a podlehla i sebemenšímu útoku zvenčí. Pokud se nenacházíme v situaci, kdy se u nás střídá jedna viróza za druhou, pak jeden z nejlepších způsobů, jak preventivně předcházet nemocem je úprava našeho jídelníčku. Nemusí se jednat o žádný razantní zákrok, ale zapojení selského rozumu a pochopení principu termodynamiky potravin a ročních období.
Vhodné stravování je ideální prevencí nejenom v sychravém období.
Teplá snídaně např. v podobě vývaru nebo kaše, nám pomáhá vyrábět a udržovat vnitřní teplo a zahřívat lidský organizmus. Potraviny, které je vhodné zařadit do jídelníčku jsou například: čerstvý zázvor, anýz, badyán, pepř, bazalka či skořice. Doporučuje se popíjet čerstvý zázvorový čaj bez medu a citrónu.
Citrón, během již rozvinuté virozy není vhodný, neboť je chladné povahy a jeho kyselá chuť vtahuje dovnitř (což je přesně opačný efekt, než který v začátku onemocnění potřebujeme).
Základem pro udržení zdraví v chladných měsících je chránit a posilovat svoji energii a vnitřní teplo.
Během již rozvinuté nemoci je důležité se zaměřit na potraviny, u nichž je prokázán příznivý vliv na rozpouštění hlenu a posilování oblasti plic, jedná se např. o: jablka, ředkvičky, celer, cukety, žampióny či grep. Naopak by se nemocný měl vyvarovat zahleňujícím potravinám – sladkostem, bílému cukru, mouce, mléku a ostatním mléčným produktům. Pokud Vás trápí rýma, obohaťte svůj jídelníček o křen, červenou řepu či okurku, pomůžou Vám uvolnit dýchací cesty.
Pokud se vám nedaří své tělo nastavit do harmonie, přijďte zjistit příčiny vašich nesnází. Sensitiv Imago vše najde a Plazmový generátor vše odstraní. A s vaší dávkou rozhodnutí se co nejdříve zadaří.
Foto: pixabay